Blog Layout

Miten Kettu-kirjani syntyvät?

Helena Immonen • syysk. 28, 2023

Sotatrillerien kirjoittaminen ei ole aina kovin helppoa. En tietenkään väitä, että minkään kirjan kirjoittaminen olisi: kaikissa teoksissa on varmasti omat vaikeutensa. Minun Operaatio Kettu -kirjoissani haastavuutta on lisännyt useiden juonilinjojen kuljettaminen limittäin, ja lopulta niiden sitominen yhteen. Tässä tekstissä avaan hieman omia työskentelytapojani.

 

Operaatio Punaista kettua kirjoittaessani halusin kuvata nykyaikaista sotaa lukijalle mahdollisimman ymmärrettävästi eri kulmista. Siksi valitsin eri tasoilla toimivat henkilöt, kenen kautta tilannetta kuvaan. Joni ja Riina ovat taktisen tason näkökulmahenkilöitä, eli heidän kauttaan halusin kertoa yksittäisen taistelijan, taistelijaparin, ryhmän ja paikoitellen joukkueen taistelusta. Tällä ruohonjuuritasolla lukija pääsee kokemaan, miltä itse taistelu tuntuu ja mitä siellä tapahtuu, mitä sotilas saattaa ajatella, tuntea ja tehdä. Tällä tasolla ei kuitenkaan avaudu sodan laajempi kuva, ja sitä varten tarvitsin operatiivisen kuvauksen. Mikael edustaa sitä puolta, eli Pääesikunnassa hän pääsee näkemään tilannekuvaa operatiivisella tasolla. Myös puolustusvoimain komentaja ja valmiuspäällikkö edustavat tätä tasoa, tosin komentaja joissain kohdissa myös ylempää eli strategista tasoa.

 

Kolmas taso on tosiaan strateginen taso, ja sitä tasoa kirjoissani edustaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön näkökulmat. Siellä tehdään strategiset päätökset ja pyritään vaikuttamaan tilanteeseen kokonaisvaltaisemmin kuin yksittäisessä taistelussa tai joukkojen siirtelyssä.

 

Näiden kolmen tason kautta pystyin antamaan lukijalle monipuolisen kuvan sodasta, sen vaikutuksista ja toimista, joita sodassa tehdään. Tasojen kuljettaminen rinnakkain ei kuitenkaan ollut aina helppoa.

 

Miten sitten kirjani syntyvät? Minä olen kirjoittajana sellainen, etten tiedä etukäteen kaikkea, mitä kirjassa tapahtuu. En pysty suunnittelemaan juonta tarkkaan, se ei vain onnistu. Minulle tarina syntyy kirjoittaessa. Se elää omaa elämäänsä, ja pääsee yllättämään minutkin. Esimerkiksi Napakettua kirjoittaessa en todellakaan vielä puolivälissäkään tekstiä tiennyt, miten kirja tulee päättymään. En siis ollut etukäteen päättänyt, että kirjan juoni jää osittain kesken. Tämä loppuratkaisu on herättänyt keskustelua, ja tiesin kyllä, että se tulee jakamaan mielipiteitä. Mutta tarina vain vei minua siihen suuntaan, ja olen oppinut itsestäni kirjoittajana sen verran, että tarinaa on kuunneltava. Totta kai kirjailija tekee kirjoittamisen aikana lukuisia päätöksiä siitä, mihin suuntaan juonta vie, mitä henkilöille tapahtuu ja niin edelleen. Joskus juoniratkaisuja muutetaan myöhemmässä kirjoitusvaiheessa, ja ne ovat kaikki tietysti kirjailijan aktiivisia päätöksiä. Mutta tarinan syntyminen on luova prosessi, jossa kirjailijan on luotettava siihen sisäiseen intuitioon, joka vie tarinaa eteenpäin. Jos rupeaa liiaksi taistelemaan intuitiota vastaan, kirjasta ei tule mitään. Kirjan juoni voi siis mennä sellaiseen suuntaan, jota itsekään ei aluksi nähnyt. Napaketun kohdalla kävi sitten niin, että loppuratkaisu pääsi hieman yllättämään minutkin. Päätin kuitenkin luottaa tarinaan.

 

Näin kirjoittaminen etenee ainakin omalla kohdallani – toki eri kirjailijoilla on erilaisia työskentelytapoja, ja toiset tietävät tismalleen mitä jokaisessa kirjan luvussa tapahtuu. Minä en tiedä, ja se on osa kirjoittamisen hauskuutta. Se on seikkailu minullekin.

 

No, en tietenkään tässä väitä, että lähtisin kirjoittamaan Kettuja täysin ilman mitään alkuajatusta kirjasta. Tietysti minulla on idea. Ennen kirjoittamista teen paljon taustatutkimusta, ja sen aikana erilaisia ajatuksia kirjan suhteen muodostuu. Ne eivät vielä kuitenkaan ole valmis juoni – jotain silti tiedän etukäteen. Ennen kuin alan kirjoittaa, tiedän yleensä suurin piirtein, millaisia sotilaallisia operaatioita haluan kirjaan sisällyttää ja mikä on tarinan strateginen tilanne. Ajattelen kirjan kehystä siis sotilaallisen toiminnan kautta. Päähenkilöiden tarinat syntyvät puolestaan lähes täysin vasta kirjoitusvaiheessa. Eli toisin sanoen ennen aloittamista tiedän, mitä haluan strategisella tasolla tapahtuvan ja millaisia operaatioita haluan kuvata, mutta miten se kaikki vaikuttaa kirjan henkilöihin taktisella tasolla, syntyy vasta kirjoittaessa.

 

Taktinen taso on päähenkilöiden kannalta ehkä se tärkein. Siellä ihmisten elämä muuttuu, siellä he joutuvat kohtaamaan vaaran paikat ja tekemään vaikeita päätöksiä. Myös lukijan kannalta tämä on mielestäni tärkein taso, koska se tuo esiin asioiden inhimillisen puolen. Sodan ja toiminnan keskellä on aina ihminen, tunteva ja inhimillinen yksilö, jonka elämä muuttuu tarinan tapahtumien seurauksena. Operatiivisen päätöksen tehnyt sotilasjohtaja ei näe niitä ihmisiä, joiden elämään vaikkapa ohjuksen ampuminen vaikuttaa. Minä haluan kertoa lukijalle niistä ihmisistä.

 

Ennen kuin kirjoitan sotilasoperaatioista, käyn operaation läpi karttaharjoituksena jonkun tai joidenkin sotilasasiantuntijoiden kanssa. Tämä on Punaisesta ketusta asti osoittautunut tehokkaaksi ja melkeinpä ainoaksi tavaksi kirjoittaa uskottavia sotilasoperaatioita ja taistelukohtauksia. Onnekseni minua on siunattu loistavilla asiantuntijoilla, jotka ovat olleet halukkaita auttamaan kirjojeni kanssa.

 

Karttaharjoituksissa teen maastontiedustelun esimerkiksi Google mapsin tai paperikarttojen avulla. Minulla on harvoin mahdollisuutta käydä itse paikan päällä, mutta joskus olen tehnyt niinkin. Sitten pohditaan vihollistilanne: millainen vihollinen on vastassa? Mitä joukkoja tai aseistusta on mukana? Millaisia vaikuttamisen keinoja voisi olla ennen varsinaista iskua? Lopulta päästään suomalaisten sotilasoperaatioihin ja mietitään, mitä joukkoja ja millaisella vahvuudella käytettäisiin tällaista vihollista vastaan, mitä aselajeja ja suorituskykyjä, miten puolustushaarojen yhteistoiminta kuvataan ja niin edelleen. Vasta kun koko operaatio on suunniteltu paperilla niin, että sen voisi oikeastikin toteuttaa, alan kirjoittaa sitä yksittäisten taistelijoiden kuten vaikka Jonin kautta.

 

Ilman tällaisia karttaharjoituksia ja operaatioiden suunnittelua yhdessä asiantuntijoiden kanssa en voisi ikinä kirjoittaa taistelukohtauksia. Se ei vain onnistuisi. Ei voi kuvata taistelijan etenemistä ja taistelun käännekohtia tietämättä, miten vastaava hyökkäys tai puolustustaistelu oikeasti voitaisiin toteuttaa. Tai tietämättä, millaista maasto on taistelupaikalla, mitä rakennuksia siellä on, mitä kautta on edettävä ja niin edelleen. Ilman kirjailijan ymmärrystä näistä asioista kerronta on epätarkkaa eikä lukijalle synny selvää kuvaa tilanteesta.

 

Operaatiot, taistelut ja strategiset päätökset ovat palapelin palasia, joita sitten asettelen paikoilleen. Missä kohtaa mitäkin tapahtuu, kuka henkilö kokee mitäkin, miten nämä palat sopivat yhteen ja missä järjestyksessä? Valmis palapeli muodostaa täyden kuvan, jossa ihmisten tarinat tulevat esiin. Tavoitteeni on aina kuvata kirjan tapahtumia ja sotilaallista toimintaa mahdollisimman uskottavasti, mutta pitää ihmiset kaiken keskiössä. Ihmisillehän nämä asiat tapahtuvat. Eivät he ole robotteja. Sinusta ja minusta minä kirjoitan, tavallisista suomalaisista, jotka joutuvat koviin paikkoihin. Miten sinä reagoisit? Miltä minusta tuntuisi? Niitä asioita minä ajattelen, kun kuvaan kirjojeni henkilöitä.

 

Lopulta, jos onnistun ja olen tehnyt työni hyvin, tämä monimutkainen palapeli loksahtaa kohdilleen ja kuvasta saa selvää. Kaikille se kuva ei näyttäydy samanlaisena, mutta sehän taiteessa onkin hienoa. Jokainen voi tulkita sitä omista lähtökohdistaan käsin, nähdä siinä erilaisia asioita.

 

Kohta minun on aloitettava neljännen Ketun kirjoittaminen, ja tämä sama prosessi on jälleen edessä. Se on raskas ja kuluttava, mutta myös palkitseva uurastus. Tiedän, että tulee tilanteita, joissa vaivun epätoivoon ja ajattelen, ettei kirjasta koskaan tule valmista, tai jos tuleekin, ei ainakaan ymmärrettävää kokonaisuutta. Yritän silloin muistaa katsoa aiempia Kettu-kirjoja. Sainhan nekin lopulta valmiiksi, vaikka jokaisen kohdalla olen kokenut samat epätoivon tunteet. Epätoivoa ei siis kannata pelätä, se tulee joka tapauksessa jossain kohtaa kirjoittamista.


Eli hommiin vaan Juha Vainion sanoin: Tulta päin!


Kirjailija Helena Immonen, kuvaaja Mikko Rasila
Tekijä Helena Immonen 22 Jan, 2024
Miten kirja kirjoitetaan alusta loppuun? Mitä eri vaiheita omien kirjojeni kirjoittamiseen kuuluu? Blogissa pohdin kirjan kirjoittamista enemmän teknisestä näkökulmasta.
Kirjailija Helena Immonen viidakkomaisessa ympäristössä
Tekijä Helena Immonen 08 Dec, 2023
On tullut vuosi täyteen vapaan kirjailijan elämää, ja on aika summata ajatuksia. Vuosi on ollut varmaan elämäni paras.
Tekijä Helena Immonen 23 Aug, 2023
Kirjailija saa paljon palautetta, josta osa on kritiikkiä. Miten käsitellä kritiikkiä niin, ettei se lannista?
Tekijä Helena Immonen 12 Jun, 2023
Haaveet ovat elämän voimavara, mutta miten niistä tehdään totta? Haaveiden toteuttaminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä.
Tekijä Helena Immonen 10 May, 2023
Kohta viisi kuukautta kokopäiväisen kirjailijan elämää takana, ja vieläkin hymyilyttää joka päivä!
Tekijä Helena Immonen 23 Sep, 2022
Myyntilukujen valossa lastenkirjojen kirjoittamisessa ei aina ole järkeä. Silti jatkan lastenkirjallisuuden parissa sinnikkäästi. Miksi?
kirjailija Helena Immonen
Tekijä Helena Immonen 07 Dec, 2021
Kun annat lapselle kirjan, annat hänelle koko maailman. Minä olen kasvanut kirjojen keskellä ja lukeminen on ollut osa jokapäiväistä elämää. Kirjat ovat monella tavalla vaikuttaneet elämäni suuntaan.
Kirjailija Helena Immonen ikkunassa
Tekijä Helena Immonen 05 Aug, 2021
Kesäloma on vietetty ja kirjoittaminen jatkuu – ihanaa! Minulta ilmestyy ensi vuonna kolme kirjaa. Kolme! Välillä tuntuu etten oikein itsekään usko sitä. Reilu kaksi vuotta sitten minulla ei ollut yhtään ainoaa kustannussopimusta. Sitten sain ensimmäisen, toisen, ja nyt niitä onkin yhteensä jo viisi. Pakko nipistää itseäni… Minulla on tänä vuonna siis melkoinen kirjoitusurakka vielä edessä, mutta olen intoa täynnä. Toistaiseksi ei ole minkäänlaista paniikkia ilmassa. Katsotaan sitten loppuvuodesta, mikä on tilanne... Lastenkirjani Näkymätön Milanna kakkososa onkin jo aika hyvällä tolalla, tekstin puolesta ihan viimeistelyjä vaille valmis. Siitä tulee vauhdikkaampi kuin ykkösestä, ja on ollut hauskaa luoda uusia hahmoja sekä päästä sukeltamaan Näkymättömien kaupungin syövereihin syvemmin. Operaatio Punaisen ketun jatko-osa on työn alla. Tähän mennessä olen kirjoittanut ensimmäistä versiota noin kolmasosan. Juonilinjat risteilevät päässäni ristiin rastiin, ja yritän saada niitä asettumaan uomiinsa. Jatko-osasta tulee hieman erilainen, mutta maanpuolustus, turvallisuuspolitiikka ja realistiset, viime vuosinakin nähdyt, valtiolliset vaikuttamiskeinot säilyvät kiinteänä osana tarinaa. Tapahtumat eivät kuitenkaan keskity pelkästään Suomeen, vaan kansainvälisesti tapahtuu myös paljon. Kirjoittamisprosessi on nyt hieman erilainen. Punaisen ketun kohdalla minulla oli niin vahva visio siitä, että haluan kertoa suomalaisen reserviläisen tarinan sodassa. Kertoa, miten sota vaikuttaisi tavallisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja arkeen. Jatko-osaa työstäessä ajatukset on enemmän siinä, miten kirjoitetaan hyvä trilleri, jossa juoni nousee vielä seuraavalle tasolle. Ihmisiä ja inhimillisyyttä en kuitenkaan unohda! Katsotaan, mikä on lopputulos. Kirjoittaminen ainakin on kutkuttavaa, ja jälleen kerran minulla on työtä tukemassa joukko kovia asiantuntijoita ja ammattilaisia. Kolmas ensi vuonna ilmestyvä kirja on +9-vuotiaille lapsille suunnattu fantasiakirja, joka kertoo kotitontusta. En oikein tiedä mitä tässä vaiheessa voisin siitä kertoa. Ehkä sen, että kirjan aihio on muhinut minulla tietokoneen syövereissä useita vuosia. Olen kirjoittanut ensimmäiset 50 sivua muutama vuosi sitten, ja jo silloin tiennyt, että tässä tarinassa on minulle jotain aivan erityistä. Kirja on selkeästi fantasiaa, minkä kirjoittamisesta olen lapsesta asti haaveillut. Milannan luokittelen enemmän saduksi, vaikka fantasiaa sekin tavallaan on. Myös tämän kirjan kustantaa iki-ihana Kumma-kustannus. Näiden kirjojen lisäksi minulla on kolme muuta käsikirjoitusta enemmän tai vähemmän kirjoitettuna odottamassa vuoroaan. Tuntuu siltä, että kun olen koko elämäni odottanut tähän tilanteeseen pääsemistä, tarinat vain pulppuavat ulos ja vaativat tulla kirjoitetuksi. Ne ovat odottaneet vuoroaan sisälläni, ja nyt ne haluavat vapaaksi. Ja minä haluan antaa niiden elää! Joten huikean kirjavuoden 2022 jälkeenkin minulta on odotettavissa lisää kirjoja. Mutta ei mennä asioiden edelle. Nyt nautin siitä, mitä kirjoitan tänä vuonna.
Helena Immonen / kuva ©Petri Mulari
Tekijä Helena Immonen 14 Jun, 2021
Olen viime aikoina pohtinut kirjailijaidentiteettiä. Onko minulla sellaista, tai kuuluisiko minulla olla? Millaisena kirjailijana itseni näen ja onko sillä väliä, miten minut määritellään julkisuudessa? Kun palkitun sotatrillerini Operaatio Punainen kettu jälkeen minulta ilmestyi lastenromaani Näkymätön Milanna, moni ihmetteli genren vaihtoa. Ulospäin se tietysti helposti näytti sellaiselta, vaikka itse en ole koskaan ajatellut, että minun pitäisi olla jonkun tietyn tyylinen kirjailija tai keskittyä johonkin genreen. Päinvastoin ajattelen, että on hauskaa (ja haastavaa!) vaihdella tyylilajeja, enkä missään nimessä halua lukkiutua mihinkään tiettyyn genreen. Näkymätön Milanna oli kirjoitettuna jo ennen Punaista kettua, joten minulle lastenkirjani oli olemassa jo ennen sotatrilleriä, ja oikeastaan Ketun kirjoittaminen oli se genren vaihto. Alkuperäinen kirjailijaintohimoni onkin lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolella, fantasiassa ja seikkailukirjoissa. Niitä itse ahmin lapsena, ja ahmin edelleen. Lasten seikkailukirjojen kirjoittaminen on ihan omanlaista kirjoittamista, siinä minulle ei tule kyllästymistä tai tuskastumista oikeastaan laisinkaan. Onneksi saan tätä tyyliä toteuttaa myös jatkossakin, sillä ensi vuonna minulta ilmestyy kaksi lastenromaania, jotka molemmat ovat fantasiaseikkailuja. Näiden lisäksi ensi vuonna ilmestyy Punaisen ketun jatko-osa, joten kirjoittamista tälle vuodelle riittää. Välillä tuntuukin ihan uskomattomalta, että saan kirjoittaa näin paljon! Ensi vuoden kirjat ovat siis jo selvillä, mutta sen jälkeen kaikki on jälleen avoinna. Se tässä onkin niin kutkuttavaa. Millaista haluaisin seuraavaksi kirjoittaa? Kirjoittaisinko perinteisemmän dekkarin, vai jotain aivan muuta? Varmaa on vain se, että kirjoittamista jatkan. Uskon vahvasti, että tulen jatkossakin kirjoittamaan ainakin fantasiaa/seikkailukirjoja. Olen myös onnekas, sillä minulla on kaksi kirjailijanuraani täysillä tukevaa kustantamoa: Docendo (CrimeTime) trillereille sekä Kumma-kustannus lastenkirjoille. Molemmat kustantamot ovat myös kannustaneet minua eri genrejen kirjoittamisessa. Muitakin kiinnostavia kirjoitusprojekteja on meneillään, mutta kerron niistä lisää tuonnempana. Mutta lopuksi ehkä vastaus otsikon kysymykseen: onko minulla kirjailijaidentiteettiä? Luulen että kiinnityn vahviten jännitykseen ja seikkailuun, sillä ne ovat läsnä oikeastaan kaikissa ilmestyneissä sekä työn alla olevissa teksteissäni. Voisin siis mieltää olevani seikkailukirjailija – tai vaikka seikkailija-kirjailija! Mutta pidätän itselläni oikeuden vaihtaa tästä vaikkapa hitaaseen, filosofiseen proosaan, mikäli siltä tuntuu.
Share by: