Blog Layout

Kun annat lapselle kirjan, annat hänelle koko maailman

Helena Immonen • jouluk. 07, 2021

Minun piti marraskuun lopussa olla pitämässä juhlapuhetta Haapajärven kirjaston 170- ja koululaitoksen 140-vuotisjuhlassa. Koronarajoitusten kiristyminen kuitenkin johti juhlatilaisuuden peruuntumiseen. Kaikki juhlaan aiotut esitykset videoitiin, ja niinpä minäkin pääsin pitämään oman puheeni videokameran edessä. Puhuin paljon kirjaston roolista omassa elämässäni, mutta myös lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon merkityksestä, ja haluankin nyt julkaista puheeni kokonaisuudessaan täällä blogissani. Puhe on videoitu 26.11.2021.


"Kun annat lapselle kirjan, annat hänelle koko maailman.

 

Osa teistä tuntee minut, olenhan syntynyt Oksavan kylällä, jonka kyläkoulussa olen käynyt ensimmäiset 6 opinvuottani, ja sieltä siirtynyt Haapajärven yläasteelle ja lopulta lukioon.


Olen kasvanut maalla, kuten tietysti kaikki haapajärviset, täällä siinä ei ole mitään ihmeellistä. Rakastin jo lapsena luontoa, ja erityisesti metsiä, jotka olivat toinen kotini. Mutta minut lapsena tunteneet tietävät, että minulla oli oman kotini sekä metsän lisäksi kolmaskin koti, ja se oli Haapajärven kirjasto.


Äitini oli pitkään töissä Haapajärven kirjastossa, ja olin jo ennen kouluikää tottunut siihen, että kotona oli paljon kirjoja. Lukeminen ei ollut oikeastaan mikään erillinen toiminta vaan se oli elämäntapa. Opin itse lukemaan ennen kuin menin kouluun ja siitä asti olen ahminut kirjoja.


Kun olin tarpeeksi vanha mennäkseni kirjastoon itsenäisesti, aloin käydä siellä usein koulun jälkeen. Äitini työkaverit tervehtivät minua kuin olisin ollut samaa perhettä, ja niinhän minä olinkin, kirjastoperhettä. Tunsin kaikki hyllyt ja kirjojen paikat ja tiesin jopa välillä mitkä kirjat eivät mahtuneet hyllyyn vaan löytyivät varastosta.

Lukeminen ei ollut minulle pelkkä harrastus vaan tajunnanräjäyttävä kokemus.


Olen huutanut kevättä Ronja Ryövärintyttären kanssa, taistellut örkkejä vastaan Keski-Maassa, jännittänyt mihin tupaan lajitteluhattu minut laittaisi Tylypahkassa, matkustanut maailman ympäri 80 päivässä ja ratkonut mysteerejä neiti etsivän kanssa.


Kirjat ovat avanneet minulle monenlaisia maailmoita ja mahdollisuuksia, ne ovat antaneet minun turvallisesti kokea lukuisia tunteita aina jännityksestä, pelosta ja surusta iloon, nauruun ja myötähäpeään. En osaa edes kuvitella millaista elämäni olisi ilman kirjoja, sillä ne ovat myös avartaneet omaa käsitystäni siitä, mikä elämässä ylipäätään on mahdollista. En tiedä olisinko ilman kirjojen seikkailuja lähtenyt etsimään seikkailuja omassa elämässäni, matkustelemaan ympäri maailmaa, tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, luomaan ihan omaa tarinaani. Olisinko uskaltanut haaveilla yhtä suuria, olisinko uskaltanut tavoitella niitä haaveita yhtä rohkeasti? Elämäni tällaisena kuin se nyt on ei olisi mahdollinen ilman kirjoja.


Niin, kirjat ovat mahdollistaneet minulle tämän elämän, tämän alkavan uran kirjailijana. Kirjat – ja Haapajärven kirjasto. Ilman kirjastoa en olisi löytänyt lukuisia erilaisia kirjoja, en olisi kantanut kasapain niitä kotiin ja lukenut, oppinut, seikkaillut ja tuntenut.


Kirjastolaitos on yksi mahtavimmista keksinnöistä minkä tiedän, se on tasavertainen kaikille, se tarjoaa tarinoita ja tietoa kenelle vain kuka haluaa etsiä. Kaikki aivan ilmaiseksi.


Meillä on paljon tutkimustietoa siitä, mitä hyötyä lukemisesta on. Lukeminen muun muassa kehittää empatiakykyä ja tietysti mielikuvitusta, alentaa stressiä sekä kehittää lukutaitoa, mikä puolestaan on merkittävä, koko loppu elämään vaikuttava taito. Lukevat lapset myös menestyvät paremmin koulussa ja myöhemmin työelämässä.


Kaikki nämä ovat erinomaisia ja hyödyllisiä asioita, mutta kirjan lukemisen keskiössä on mielestäni silti itse lukemisen kokemus. Parhaimmillaan kokemus tempaa lukijan kokonaan pois tästä todellisuudesta, keskellä suuria seikkailuja ja suuria tunteita. Lukiessa aivoissamme aktivoituvat samat alueet kuin jos kokemus olisi todellinen – eli toisin sanoen päämme sisällä kokemus onkin todellinen, vaikka fyysinen ruumiimme ei poistuisi sohvalta mihinkään.

 

Minulla on kunnia pitää juhlapuhe Haapajärven koululaitoksen 140 vuotta ja kirjaston 170 vuotta -juhlaan liittyen. Molemmat instituutiot ansaitsevat kiitoksensa. Sekä kirjasto että koulu ovat molemmat ovat ensiluokkaisia järjestelmiä, joiden varassa lepää iso osa suomalaista tasa-arvoa ja hyvän elämän mahdollisuuksia.


Kun aloin hahmotella tätä puhetta, koin, että juuri lukemisen merkityksestä puhuminen olisi paras tapa kunnioittaa sekä koulua että kirjastoa, joiden molempien keskiössä hyvä lukutaito eittämättä on.


Suomessa julkaistaan paljon laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta, mutta valitettavasti etenkin nuortenkirjallisuuden julkaisumäärät ovat laskussa sekä sen saama näkyvyys esimerkiksi mediassa on todella huolestuttavalla tasolla. Samaan aikaan tutkimukset näyttävät, että lukutaito on laskusuunnassa, ja nuoret lukevat vähemmän kuin koskaan.


Hyvä Haapajärven koulun ja kirjaston väki, lasten ja nuorten lukutaito on varmasti asia, josta me kannamme yhteistä huolta. Tilanteen parantamiseksi ei valitettavasti löydy yhtä taikakeinoa. Jos lukutaito olisi joki, se vaatisi täyttyäkseen useiden pienten purojen virtauksen. Yhdessä purot paisuisivat leveäksi joeksi, joka syöksyisi voimalla kohta merta – lukemisen merta.


Oma lukijan polkuni alkoi lapsena siitä, että minulle luettiin ääneen. Tarinat olivat tuolloin hauskoja ja jännittäviä kokemuksia, ne herättivät tunteita, joita jäi kaipaamaan ja joiden luo halusi palata. Siksi pienet lapset usein pyytävät samojen kirjojen lukemista yhä uudestaan ja uudestaan. Kun opin itse lukemaan, jatkoin omatoimista lukemista, koska meillä oli kotona aina paljon erilaisia kirjoja tarjolla. Lukeminen ei sinänsä vaatinut minulta erityistä vaivannäköä, jos käyntejä kirjastoon ei sellaiseksi lasketa. Kun teini-ikä ja lukuisat muut kiinnostuksen kohteet koittivat, lukemiseni jatkui, koska tarinoista saatu kokemus oli niin vahva ja niin koukuttava – ja koska kiinnostavia vaihtoehtoja oli edelleen tarjolla.


Kun luen kirjoja, en mieti sitä, mitä ne minulle opettavat tai miten ne minua kehittävät. Sen sijaan koen asioita: tunteita ja tapahtumia. Ja se kokemus, jonka lukemisesta saan, on syy, miksi aina uudestaan palaan kirjojen ääreen. Se on syy, miksi itse haluan kirjoittaa kirjoja.


Meitä ihmisiä liikuttaa paljon enemmän tunteet kuin järki. Siksi hyvässä tarinassa on todella paljon voimaa.


Minä haaveilen siitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi löytää kirjat ja niiden synnyttämät kokemukset, lukemisen ilon ja nautinnon. Haaveilen siitä, että lasten- ja nuortenkirjallisuutta voitaisiin arvostaa yhtä arvokkaana kirjallisuutena kuin aikuisten kirjallisuutta. Oikeastaan jopa väitän, että ilman lasten- ja nuortenkirjoja ei olisi myöskään aikuisten kirjoja! Tai aikuisia lukijoita.


Koulu ja kirjasto ovat merkittävässä roolissa lukutaidon kehittämisessä mutta ennen kaikkea lukemisen ilon löytämisessä. Lapsille ja nuorille meidän ei mielestäni tarvitse puhua niinkään lukemisen hyödyistä vaan sen tuomasta kokemuksesta. Vaikka lukeminen on monella tavalla hyödyllistä, nuorten näkökulmasta kyse on viihteestä, ja niin kuuluukin olla. Siksihän me aikuisetkin luemme kirjoja: koska ne viihdyttävät meitä.


Minä olen kasvanut kirjojen keskellä ja lukeminen on meillä kotona ollut osa jokapäiväistä elämää. Rakastan hyviä tarinoita, ja parhaimpien pariin palaan itsekin edelleen yhä uudestaan ja uudestaan. Kuten aiemmin kerroin, kirjat ovat monella tavalla vaikuttaneet elämäni kulkuun ja herättäneet minut uskomaan mahdollisuuksiin, joihin en ehkä ilman kirjoja olisi uskonut. Olen tavoitellut useita tarinoiden minussa synnyttämiä haaveita, ja monet niistä ovat toteutuneetkin.

 

Hyvät tarinat ovat mielestäni jokaisen ihmisen, etenkin jokaisen lapsen, oikeus.

 

Kun annat lapselle kirjan, annat hänelle koko maailman."


Hauskaa oli, että kun olin käynyt tämän puheeni pitämässä, niin somessa silmiini sattui Silvia Hosseinin Ylioppilaslehteen kirjoittama essee Kaunokirjallisuus empatian markkinoilla. Siinä Hosseini väittää, että tutkimustulokset lukemisen hyödyistä, kuten empatian kehittymisestä, eivät välttämättä pidä paikkaansa. Itse asiassa Hosseini toivoo, ettei kirjallisuutta edes arvioitaisi mistään hyötynäkökulmasta.


Hossein kirjoittaa: "Jostain syystä kaikista taidemuodoista nimenomaan kirjallisuus alistetaan itsensä kehittämisen välineeksi. Muidenkin taiteen lajien yhteydessä törmää hyötypuheeseen, mutta harvemmin. Musiikillisen ja matemaattisen lahjakkuuden korrelaatio tiedetään, mutta kukaan ei ehdota niiden välille kausaliteettia: musiikin kuuntelu kehittää matemaattisia taitojasi.
– – –
Toivoisin, että taiteeseen liittyvä hyötypuhe lopetettaisiin kokonaan. En siksi, että taide olisi mielestäni hyödytöntä, vaan koska taide ja sen vaikutukset ovat niin monimutkaisia, hienovireisiä ja kerroksellisia, ettei niitä kannata mittailla ja punnita ainakaan kovin arkisilla välineillä."


Hosseinin essee on erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, suosittelen lämpimästi sen lukemista.


En ole itse vielä valmis hylkäämään kaikkia kirjallisuuteen liittyviä hyötyväitteitä, mutta Hosseini sai minut pohtimaan asiaa uudesta kulmasta. Mutta ajatteleepa kirjallisuutta sitten hyödyn vai huvin näkökulmasta, sillä ei liene väliä, kunhan se johtaa kirjojen lukemiseen.

Kirjailija Helena Immonen, kuvaaja Mikko Rasila
Tekijä Helena Immonen 22 Jan, 2024
Miten kirja kirjoitetaan alusta loppuun? Mitä eri vaiheita omien kirjojeni kirjoittamiseen kuuluu? Blogissa pohdin kirjan kirjoittamista enemmän teknisestä näkökulmasta.
Kirjailija Helena Immonen viidakkomaisessa ympäristössä
Tekijä Helena Immonen 08 Dec, 2023
On tullut vuosi täyteen vapaan kirjailijan elämää, ja on aika summata ajatuksia. Vuosi on ollut varmaan elämäni paras.
Kirjailija Helena Immonen. Kuvaaja Mikko Rasila.
Tekijä Helena Immonen 28 Sep, 2023
Miten Kettu-kirjani syntyvät? Tekstissä avaan sotatrillerien kirjoittamista ja työskentelytapojani.
Tekijä Helena Immonen 23 Aug, 2023
Kirjailija saa paljon palautetta, josta osa on kritiikkiä. Miten käsitellä kritiikkiä niin, ettei se lannista?
Tekijä Helena Immonen 12 Jun, 2023
Haaveet ovat elämän voimavara, mutta miten niistä tehdään totta? Haaveiden toteuttaminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä.
Tekijä Helena Immonen 10 May, 2023
Kohta viisi kuukautta kokopäiväisen kirjailijan elämää takana, ja vieläkin hymyilyttää joka päivä!
Tekijä Helena Immonen 23 Sep, 2022
Myyntilukujen valossa lastenkirjojen kirjoittamisessa ei aina ole järkeä. Silti jatkan lastenkirjallisuuden parissa sinnikkäästi. Miksi?
Kirjailija Helena Immonen ikkunassa
Tekijä Helena Immonen 05 Aug, 2021
Kesäloma on vietetty ja kirjoittaminen jatkuu – ihanaa! Minulta ilmestyy ensi vuonna kolme kirjaa. Kolme! Välillä tuntuu etten oikein itsekään usko sitä. Reilu kaksi vuotta sitten minulla ei ollut yhtään ainoaa kustannussopimusta. Sitten sain ensimmäisen, toisen, ja nyt niitä onkin yhteensä jo viisi. Pakko nipistää itseäni… Minulla on tänä vuonna siis melkoinen kirjoitusurakka vielä edessä, mutta olen intoa täynnä. Toistaiseksi ei ole minkäänlaista paniikkia ilmassa. Katsotaan sitten loppuvuodesta, mikä on tilanne... Lastenkirjani Näkymätön Milanna kakkososa onkin jo aika hyvällä tolalla, tekstin puolesta ihan viimeistelyjä vaille valmis. Siitä tulee vauhdikkaampi kuin ykkösestä, ja on ollut hauskaa luoda uusia hahmoja sekä päästä sukeltamaan Näkymättömien kaupungin syövereihin syvemmin. Operaatio Punaisen ketun jatko-osa on työn alla. Tähän mennessä olen kirjoittanut ensimmäistä versiota noin kolmasosan. Juonilinjat risteilevät päässäni ristiin rastiin, ja yritän saada niitä asettumaan uomiinsa. Jatko-osasta tulee hieman erilainen, mutta maanpuolustus, turvallisuuspolitiikka ja realistiset, viime vuosinakin nähdyt, valtiolliset vaikuttamiskeinot säilyvät kiinteänä osana tarinaa. Tapahtumat eivät kuitenkaan keskity pelkästään Suomeen, vaan kansainvälisesti tapahtuu myös paljon. Kirjoittamisprosessi on nyt hieman erilainen. Punaisen ketun kohdalla minulla oli niin vahva visio siitä, että haluan kertoa suomalaisen reserviläisen tarinan sodassa. Kertoa, miten sota vaikuttaisi tavallisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja arkeen. Jatko-osaa työstäessä ajatukset on enemmän siinä, miten kirjoitetaan hyvä trilleri, jossa juoni nousee vielä seuraavalle tasolle. Ihmisiä ja inhimillisyyttä en kuitenkaan unohda! Katsotaan, mikä on lopputulos. Kirjoittaminen ainakin on kutkuttavaa, ja jälleen kerran minulla on työtä tukemassa joukko kovia asiantuntijoita ja ammattilaisia. Kolmas ensi vuonna ilmestyvä kirja on +9-vuotiaille lapsille suunnattu fantasiakirja, joka kertoo kotitontusta. En oikein tiedä mitä tässä vaiheessa voisin siitä kertoa. Ehkä sen, että kirjan aihio on muhinut minulla tietokoneen syövereissä useita vuosia. Olen kirjoittanut ensimmäiset 50 sivua muutama vuosi sitten, ja jo silloin tiennyt, että tässä tarinassa on minulle jotain aivan erityistä. Kirja on selkeästi fantasiaa, minkä kirjoittamisesta olen lapsesta asti haaveillut. Milannan luokittelen enemmän saduksi, vaikka fantasiaa sekin tavallaan on. Myös tämän kirjan kustantaa iki-ihana Kumma-kustannus. Näiden kirjojen lisäksi minulla on kolme muuta käsikirjoitusta enemmän tai vähemmän kirjoitettuna odottamassa vuoroaan. Tuntuu siltä, että kun olen koko elämäni odottanut tähän tilanteeseen pääsemistä, tarinat vain pulppuavat ulos ja vaativat tulla kirjoitetuksi. Ne ovat odottaneet vuoroaan sisälläni, ja nyt ne haluavat vapaaksi. Ja minä haluan antaa niiden elää! Joten huikean kirjavuoden 2022 jälkeenkin minulta on odotettavissa lisää kirjoja. Mutta ei mennä asioiden edelle. Nyt nautin siitä, mitä kirjoitan tänä vuonna.
Helena Immonen / kuva ©Petri Mulari
Tekijä Helena Immonen 14 Jun, 2021
Olen viime aikoina pohtinut kirjailijaidentiteettiä. Onko minulla sellaista, tai kuuluisiko minulla olla? Millaisena kirjailijana itseni näen ja onko sillä väliä, miten minut määritellään julkisuudessa? Kun palkitun sotatrillerini Operaatio Punainen kettu jälkeen minulta ilmestyi lastenromaani Näkymätön Milanna, moni ihmetteli genren vaihtoa. Ulospäin se tietysti helposti näytti sellaiselta, vaikka itse en ole koskaan ajatellut, että minun pitäisi olla jonkun tietyn tyylinen kirjailija tai keskittyä johonkin genreen. Päinvastoin ajattelen, että on hauskaa (ja haastavaa!) vaihdella tyylilajeja, enkä missään nimessä halua lukkiutua mihinkään tiettyyn genreen. Näkymätön Milanna oli kirjoitettuna jo ennen Punaista kettua, joten minulle lastenkirjani oli olemassa jo ennen sotatrilleriä, ja oikeastaan Ketun kirjoittaminen oli se genren vaihto. Alkuperäinen kirjailijaintohimoni onkin lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolella, fantasiassa ja seikkailukirjoissa. Niitä itse ahmin lapsena, ja ahmin edelleen. Lasten seikkailukirjojen kirjoittaminen on ihan omanlaista kirjoittamista, siinä minulle ei tule kyllästymistä tai tuskastumista oikeastaan laisinkaan. Onneksi saan tätä tyyliä toteuttaa myös jatkossakin, sillä ensi vuonna minulta ilmestyy kaksi lastenromaania, jotka molemmat ovat fantasiaseikkailuja. Näiden lisäksi ensi vuonna ilmestyy Punaisen ketun jatko-osa, joten kirjoittamista tälle vuodelle riittää. Välillä tuntuukin ihan uskomattomalta, että saan kirjoittaa näin paljon! Ensi vuoden kirjat ovat siis jo selvillä, mutta sen jälkeen kaikki on jälleen avoinna. Se tässä onkin niin kutkuttavaa. Millaista haluaisin seuraavaksi kirjoittaa? Kirjoittaisinko perinteisemmän dekkarin, vai jotain aivan muuta? Varmaa on vain se, että kirjoittamista jatkan. Uskon vahvasti, että tulen jatkossakin kirjoittamaan ainakin fantasiaa/seikkailukirjoja. Olen myös onnekas, sillä minulla on kaksi kirjailijanuraani täysillä tukevaa kustantamoa: Docendo (CrimeTime) trillereille sekä Kumma-kustannus lastenkirjoille. Molemmat kustantamot ovat myös kannustaneet minua eri genrejen kirjoittamisessa. Muitakin kiinnostavia kirjoitusprojekteja on meneillään, mutta kerron niistä lisää tuonnempana. Mutta lopuksi ehkä vastaus otsikon kysymykseen: onko minulla kirjailijaidentiteettiä? Luulen että kiinnityn vahviten jännitykseen ja seikkailuun, sillä ne ovat läsnä oikeastaan kaikissa ilmestyneissä sekä työn alla olevissa teksteissäni. Voisin siis mieltää olevani seikkailukirjailija – tai vaikka seikkailija-kirjailija! Mutta pidätän itselläni oikeuden vaihtaa tästä vaikkapa hitaaseen, filosofiseen proosaan, mikäli siltä tuntuu.
Share by: