Kirjailijaidentiteetti – onko minulla sellaista?

Helena Immonen • 14. kesäkuuta 2021
Olen viime aikoina pohtinut kirjailijaidentiteettiä. Onko minulla sellaista, tai kuuluisiko minulla olla? Millaisena kirjailijana itseni näen ja onko sillä väliä, miten minut määritellään julkisuudessa?

Kun palkitun sotatrillerini Operaatio Punainen kettu jälkeen minulta ilmestyi lastenromaani Näkymätön Milanna, moni ihmetteli genren vaihtoa. Ulospäin se tietysti helposti näytti sellaiselta, vaikka itse en ole koskaan ajatellut, että minun pitäisi olla jonkun tietyn tyylinen kirjailija tai keskittyä johonkin genreen. Päinvastoin ajattelen, että on hauskaa (ja haastavaa!) vaihdella tyylilajeja, enkä missään nimessä halua lukkiutua mihinkään tiettyyn genreen.

Näkymätön Milanna oli kirjoitettuna jo ennen Punaista kettua, joten minulle lastenkirjani oli olemassa jo ennen sotatrilleriä, ja oikeastaan Ketun kirjoittaminen oli se genren vaihto. Alkuperäinen kirjailijaintohimoni onkin lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolella, fantasiassa ja seikkailukirjoissa. Niitä itse ahmin lapsena, ja ahmin edelleen. Lasten seikkailukirjojen kirjoittaminen on ihan omanlaista kirjoittamista, siinä minulle ei tule kyllästymistä tai tuskastumista oikeastaan laisinkaan. Onneksi saan tätä tyyliä toteuttaa myös jatkossakin, sillä ensi vuonna minulta ilmestyy kaksi lastenromaania, jotka molemmat ovat fantasiaseikkailuja.

Näiden lisäksi ensi vuonna ilmestyy Punaisen ketun jatko-osa, joten kirjoittamista tälle vuodelle riittää. Välillä tuntuukin ihan uskomattomalta, että saan kirjoittaa näin paljon!

Ensi vuoden kirjat ovat siis jo selvillä, mutta sen jälkeen kaikki on jälleen avoinna. Se tässä onkin niin kutkuttavaa. Millaista haluaisin seuraavaksi kirjoittaa? Kirjoittaisinko perinteisemmän dekkarin, vai jotain aivan muuta? Varmaa on vain se, että kirjoittamista jatkan. Uskon vahvasti, että tulen jatkossakin kirjoittamaan ainakin fantasiaa/seikkailukirjoja.

Olen myös onnekas, sillä minulla on kaksi kirjailijanuraani täysillä tukevaa kustantamoa: Docendo (CrimeTime) trillereille sekä Kumma-kustannus lastenkirjoille. Molemmat kustantamot ovat myös kannustaneet minua eri genrejen kirjoittamisessa.

Muitakin kiinnostavia kirjoitusprojekteja on meneillään, mutta kerron niistä lisää tuonnempana.

Mutta lopuksi ehkä vastaus otsikon kysymykseen: onko minulla kirjailijaidentiteettiä? Luulen että kiinnityn vahviten jännitykseen ja seikkailuun, sillä ne ovat läsnä oikeastaan kaikissa ilmestyneissä sekä työn alla olevissa teksteissäni. Voisin siis mieltää olevani seikkailukirjailija – tai vaikka seikkailija-kirjailija! Mutta pidätän itselläni oikeuden vaihtaa tästä vaikkapa hitaaseen, filosofiseen proosaan, mikäli siltä tuntuu.

Kuvassa kirjailija Helena Immonen. Kuvaaja Sabrina Bqain.
Tekijä Helena Immonen 29. toukokuuta 2025
Miten suomalainen kirjailija voi menestyä ulkomailla? Kysyin tätä asiaa kahdelta menestyksen saavuttaneelta kirjailijalta, Timo Parvelalta ja Satu Rämöltä. Näin he vastasivat!
Kirjailija Helena Immonen ikkunaruudun takana. Kuvaaja Mikko Rasila.
Tekijä Helena Immonen 18. marraskuuta 2024
Mitä oikein voit enää Tuliketun jälkeen kirjoittaa? Tätä kysyi minulta eräs lukija taannoin. Kysymys oli ehkä hieman yllättävä, mutta ei ainutlaatuinen. Samansisältöistä palautetta olen itse asiassa saanut tänä syksynä useilta tahoilta.
Kirjailija Helena Immonen, kuvaaja Mikko Rasila
Tekijä Helena Immonen 22. tammikuuta 2024
Miten kirja kirjoitetaan alusta loppuun? Mitä eri vaiheita omien kirjojeni kirjoittamiseen kuuluu? Blogissa pohdin kirjan kirjoittamista enemmän teknisestä näkökulmasta.
Kirjailija Helena Immonen viidakkomaisessa ympäristössä
Tekijä Helena Immonen 8. joulukuuta 2023
On tullut vuosi täyteen vapaan kirjailijan elämää, ja on aika summata ajatuksia. Vuosi on ollut varmaan elämäni paras.
Kirjailija Helena Immonen. Kuvaaja Mikko Rasila.
Tekijä Helena Immonen 28. syyskuuta 2023
Miten Kettu-kirjani syntyvät? Tekstissä avaan sotatrillerien kirjoittamista ja työskentelytapojani.
Tekijä Helena Immonen 23. elokuuta 2023
Kirjailija saa paljon palautetta, josta osa on kritiikkiä. Miten käsitellä kritiikkiä niin, ettei se lannista?
Tekijä Helena Immonen 12. kesäkuuta 2023
Haaveet ovat elämän voimavara, mutta miten niistä tehdään totta? Haaveiden toteuttaminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä.
Tekijä Helena Immonen 10. toukokuuta 2023
Kohta viisi kuukautta kokopäiväisen kirjailijan elämää takana, ja vieläkin hymyilyttää joka päivä!
Tekijä Helena Immonen 23. syyskuuta 2022
Myyntilukujen valossa lastenkirjojen kirjoittamisessa ei aina ole järkeä. Silti jatkan lastenkirjallisuuden parissa sinnikkäästi. Miksi?
kirjailija Helena Immonen
Tekijä Helena Immonen 7. joulukuuta 2021
Kun annat lapselle kirjan, annat hänelle koko maailman. Minä olen kasvanut kirjojen keskellä ja lukeminen on ollut osa jokapäiväistä elämää. Kirjat ovat monella tavalla vaikuttaneet elämäni suuntaan.
Näytä lisää